Facebook

Subscribe to the Blackle Newsletter

Eco Search

Blackle

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

From David Baker Architects, the Zero Cottage in San Francisco, California is an interesting space.

The vertical construction was an addition to its neighboring building. Reinventing what the inner workings of a residence can offer, a multifunctional aspect was applied to the structure.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse Zero Cottage Reconceives The Townhouse

The cottage portion consists of  712 square feet of residential living area, which is situated over a workshop. The addition also includes apartment space, 2 bedrooms and a studio, as well as a storefront at street level.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

In addition to achieving other green certifications, the Zero Cottage is a NET PLUS building, and the sustainable features create more energy for the space than it even needs. The project has achieved the International Living Building Challenge Net Zero and LEED for Homes Platinum certifications.

It is also the first home in its area to be Passive House certified, and has highly efficient heat recovery and ventilation systems in place.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

Recycled materials and reused items can be seen throughout the building. For instance, portions of the furniture, floor and tiles are made from salvaged factory flooring. The interior does not contain volatile organic compounds and the floor is finished with a deeply hued flaxseed oil.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse Zero Cottage Reconceives The Townhouse Zero Cottage Reconceives The Townhouse Zero Cottage Reconceives The Townhouse

Reused tiles from old businesses can also be seen throughout including on the exterior, which gives the cottage an instant charm. Additionally, the use of industrial waste supplies and cleverly positioned external metal tiles reflect and give the building a liberated, creative appearance.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

The metal siding also forms a custom rainscreen which serves as protection from the elements and provides an ultraviolet resistant encasement over the building’s insulation. Parts of the exterior are covered in charred siding made from salvaged factory wood, which gives it a characteristic presentation and offers durability.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

In addition to holding the photovoltaic system, passive solar water heating collection and storage, the green roof also includes a garden and composting space. Recycled motorcycle tires are reused for planters and are filled with drought resistant plants.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse Zero Cottage Reconceives The Townhouse

This residence makes smart use of space while retaining its own personalized style.

Zero Cottage Reconceives The Townhouse

All images are via David Baker Architects.

If you read this far, we assume you found this post interesting. Please help Blackle Mag thrive by sharing it using the social media buttons below.

What did you think of this post? Let us know in the comments below.

Visit out sister site blackle.com
© 2017 Heap Media | Privacy Policy & Terms