Facebook

Subscribe to the Blackle Newsletter

Eco Search

Blackle

This Hill House Is A Social Magnet

Architects Andrew Maynard and Mark Austin, who work with lifestyle designs, had an imaginative idea to accommodate a family’s wish for an addition to their existing home.

Located near Melbourne, Australia, the Hill House takes a vertical approach and completely revolutionizes the look of the exterior with a slope built directly into the landscaping.

This Hill Home Is A Social Magnet

The spot faces north, which before the addition caused the backyard and parts of the indoors to be darker. When a 2-story extension was added, it further restricted the natural solar availability and made portions of the yard and home even more shadowed.

For the new addition, a black box looking building is unusually placed on top of a hill.

This Hill Home Is A Social Magnet

Constructed to incorporate a passive solar design, it effectively creates shading for the main area directly below. Since it faces the sun, the orientation of the added on building uses the upper eave to provide a way for heat to be stored and redistributed on colder days. It also helps keep hot sun out during warmer months. In addition to generating shade, it also drastically reduces energy use.

The unique landscaping feature assuredly gives way to endless hours of fun for kids, and adults probably gravitate toward it, too.

This Hill Home Is A Social Magnet

The added on area faces the original home’s main entrance, and since it sits well off of the ground it looks out to a clear view of the outdoors. There is also a rooftop garden that lends to a place where fresh produce can be grown all season long.

This Hill Home Is A Social Magnet

The family centered, open interior space is interesting, also. Bringing the playful appearance and feel indoors, the layout is inviting and emits a sense of connectivity. A spiral staircase sits right in the heart of the home and the dining area carries on to the outdoors.

This Hill House Is A Social Magnet

This Hill Home Is A Social Magnet

A large, zero waste table adds to the communal feel.

This Hill Home Is A Social Magnet

In addition to producing a modern and efficient design, this team also delivered a refreshingly fun home.

This Hill Home Is A Social Magnet

Check out the gallery and see the house in action.

All photographs are via Andrew Maynard Architects.

If you read this far, we assume you found this post interesting. Please help Blackle Mag thrive by sharing it using the social media buttons below.

What did you think of this post? Let us know in the comments below.

Visit out sister site blackle.com
© 2017 Heap Media | Privacy Policy & Terms